Flowmeting van vloeistoffen

Flowsensoren

“Panta Rhei”- “alles stroomt”, aldus de Griekse filosoof Heraclitus. Toen hij deze uitspraak deed had hij waarschijnlijk niet kunnen vermoeden dat flow tegenwoordig tot één van de belangrijkste te meten natuurkundige grootheden behoort.

Tot de traditionele methode behoort de meting van de flow afgeleid uit de snelheid van de vloeistof m.b.v. vleugelrad- of turbinetellers. Een simpele, eenvoudige en betrouwbare manier van meten. In de volksmond wordt het ook wel de ‘sensor met een wieltje’ genoemd. Een betere omschrijving is een sensor met rotor of ‘paddle wheel’. Kijkend naar de sensor ontstaat er vaak de opmerking ‘oh, zo werkt dat dus’. Het is in één oogopslag duidelijk hoe de sensor werkt.

Zoals de sensor er uit ziet, is ook de montage ervan: zeer eenvoudig, robuust, stevig en solide. Het concept van een rotorsensor met magneten in de vleugels en een opname element in de sensor body bestaat bij de firma INEL al 35 jaar.

Door de jaren heen zijn er onderhuidse veranderingen geweest aan de sensoren. Naast het mechanisch robuust zijn moet de sensor ook elektrotechnisch stevig in de schoenen staan. Deze moet resistent zijn tegen alle mogelijk storingen van 5G tot en met piekspanningen. De sensor voldoet ruim aan de huidige normen.

Montage in een T-stuk, in een lasadapter of middels een aanboorzadel, er zijn vele mogelijkheden om de sensor te plaatsen. Ondanks al deze mogelijkheden zijn er enkel twee bouwvormen van deze sensor. Een korte variant, de DF100, of een lange variant, de DF170. Met deze sensoren zijn alle vloeistof metingen in leidingen van 15 mm tot en met 630 mm doorsnede te meten. Dus nooit op zoek naar de juiste sensor voor de juiste diameter.

De opbouw mag dan eenvoudig zijn, in de ontwikkeling hiervan is wel degelijk kennis en hoogwaardige techniek gebruikt. De lange levensduur wordt bereikt door dat de as met rotor zijn voor zien van en geslepen maatvaste keramische lagering. Deze sensor op de juiste manier geplaatst is een tijdloze oplossing voor een betrouwbare meting van al je vloeistof stromen!

Flowsensoren

DF170

DF170TM

DF100

DF100TM

DF090

DF140

DF140TM

DF110

Heb je een vraag?

Stel ze aan onze specialist of laat een bericht achter!
Bel ons: 053 – 574 07 37 Stuur ons een e-mail: info@inel.nl Volg ons op LinkedIn

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.